Wykonanie
Przedstawiam Wam babkę, co
daje się uchwycić tylko w locie, gdyż jej
maślano-
cytrynowy aromat zwołuje ogromną rzeszę fanów domagających się postawienia jej przed wesołymi biesiadnikami. Babka tradycyjnie musi
mieć dużo
żółtek,
masła i
skórki z cytryny. Aby była prawdziwą babką musi zostać zakropiona
spirytusem. Bo prawdziwe babki są ciężkie i bogate - tak, jak bogata powinna być cała biesiada. Jest symbolem dostatku gospodarzy, oraz dobrego gustu wszystkich gromadzących się przy
stole.A przede wszystkim ...jest przepyszna.

Przepis:-20 dag
mąki pszennej-10 dag
mąki ziemniaczanej-5
jajek-25 dag
masła-szklanka
cukru-łyżeczka
proszku do pieczenia-1 duża
cytryna-5 łyżek
spirytusudo wysmarowania blachy: trzy łyżki
masłaMasło roztop i ostudź. Umyj
cytrynę, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Z
jajek i
cukru zrób kogel-
mogel. Oba rodzaje
mąki połącz ze sobą i
proszkiem do pieczenia oraz
skórką cytrynową. Stale mieszając dodawaj do
jajek. Nadal mieszając wlej letnie
masło,
sok z cytryny i na końcu
spirytus. Płynne składniki pamiętaj, by wlewać powoli, tak, aby ciasto się nie zwarzyło. Formę do bab nasmaruj
masłem, opcjonalnie można wysypać
bułką tartą, by babka ładnie wyszła z formy po upieczeniu. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160St.C., opiekaj od dołu, po 30 min. podkręć go do 180St.C. i opiekaj od góry - czas wg uznania.SMACZNEGO!