ßßß
Przyznaję się, to nie było moje pierwsze podejście do ptysiów. Ale w końcu się udało ;--)Ptysie robi się z ciasta parzonego, czyli takiego kiedy mąkę wsypuje się do wrzącej wody z rozpuszczonym tłuszczem. Ciasto nie powinno wtedy przylegać do ścianek naczynia. A dalej idzie już znacznie łatwiej!Przepis: '200delicious desserts', hamlyn★ Ptysie ★Składniki: 50 g masła150 ml wody65 g mąki, przesianej2 jajkacukier wanilinowyZagotować wodę z masłem.Kiedy masło się rozpuści zdjąć z gazu i szybko mieszając dodać przesianą mąkę. Ciasto nie powinno mieć grudek oraz przyklejać się do ścianek naczynia. Odstawić na chwilę do przestygnięcia i po tym czasie dodać jajka i cukier. Wymieszać.Ciasto można nakładać łyżką na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub np. wyciskać przez rękaw.Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.Po i przestudzeniu ptysiów przekroić je poziomo w połowie i wypełnić bitą śmietaną czy np. kremem (jak tu) i owocami.