Wykonanie

Przyznaję się, to nie było moje pierwsze podejście do ptysiów. Ale w końcu się udało ;--)Ptysie robi się z ciasta parzonego, czyli takiego kiedy
mąkę wsypuje się do wrzącej
wody z rozpuszczonym tłuszczem. Ciasto nie powinno wtedy przylegać do ścianek naczynia. A dalej idzie już znacznie łatwiej!Przepis: '200delicious desserts', hamlyn★ Ptysie ★Składniki: 50 g
masła150 ml
wody65 g
mąki, przesianej2
jajkacukier wanilinowyZagotować
wodę z
masłem.Kiedy
masło się rozpuści zdjąć z gazu i szybko mieszając dodać przesianą
mąkę. Ciasto nie powinno
mieć grudek oraz przyklejać się do ścianek naczynia. Odstawić na chwilę do przestygnięcia i po tym czasie dodać
jajka i
cukier. Wymieszać.Ciasto można nakładać łyżką na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub np. wyciskać przez rękaw.Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.Po i przestudzeniu ptysiów przekroić je poziomo w połowie i wypełnić
bitą śmietaną czy np. kremem (jak tu) i
owocami.