Wykonanie
Jak ulepić ładnie wyglądające rożki z ciasta drożdżowego? Mam nadzieję, że kiedyś w końcu mi się to uda. Chociaż z drugiej strony może właśnie takie powinny być domowe wypieki. Nieidealne. Ale na pewno przepyszne. Ostatni raz piekłam te rożki ostatniej jesieni. Nie wiem dlaczego o nich zapomniałam. To się już więcej nie
powtórzy ;--)Składniki:1/2kg
mąki2
jajka200g
masła3/4 szkl.
śmietany 18%50g
drożdży1 łyżka
cukru2-3
jabłkaDrożdże rozrobić z
cukrem. W osobnej misce wyrobić resztę składników, na końcu dodając
mąkę. Wymieszać z
drożdżami i ponownie wyrobić. Uwaga! Ciasto wcale nie musi rosnąć, dlatego od razu można rozwałkować je na stolnicy. Wykrawać trójkąty, napełnić je pokrojonymi
jabłkami i zawinąć w rożki. Piec ok. 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C .