Wykonanie
Na ten przepis natknęłam się przypadkiem w starym Poradniku Domowym i zaintrygował mnie na tyle by, spróbować, jak smakuje taka wersja
śledzia.Nie spodziewałam się, że mimo dodatku
chrzanu będą miały słodkawy posmak :) Ale musicie spróbować sami, by ocenić końcowy efekt. Mnie, osobiście, bardzo przypadły do gustu :)

Składniki:1 kg
matiasówMarynata:1/2 szklanki czerwonego
octu winnego1/2 szklanki przegotowanej zimnej
wody2 łyżki
cukru1 łyżka tartego
chrzanu1 łyża
koncentratu pomidorowego3 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soliWykonanie:
Matiasy moczę w wodzie z
octem (1,5 litra
wody -1/4 szklanki
octu) kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka i układam w słoiku.
Sól,
cukier i przegotowaną
wodę mieszam, dodaję koncentrat,
ocet i
chrzan. Mieszając wlewam po trochu
olej.
Śledzie zalewam marynatą i odstawiam na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jednakże do spożycia nadają się już po 12 godzinach leżakowania.SMACZNEGO!