Wykonanie
Zastanawiam się czy ktoś z Was zgadłby co to takiego, to gryczotto? Pewnie nie. Ja też na początku nie miałam pojęcia dopóki nie przeczytałam składu:) I wszystko stało się jasne. Pyszny, szybki i jednogarnkowy obiad, polecam :D
Składniki:50 dag
kaszy gryczanej1
czerwona papryka2
cebule50 dag
świeżych pieczarek1 puszka
kukurydzy konserwowejl litr
wywaru z warzyw ( może być z
kostki rosołowej lub np;Kucharek)2-3 łyżki
olejuWykonanie:
Olej rozgrzewam na patelni, wsypuję suchą
kaszę i smażę, do momentu aż
kasza wchłonie tłuszcz. Wlewam szklankę rosołu i gotuję, aż cały rosół zostanie wchłonięty, czynność powtarzam do czasu, gdy wykorzystam cały litr
wywaru dolewając po jednej szklance.
Na osobnej patelni rozgrzewam łyżkę
oleju i smażę pokrojoną w pół talarki
cebulę. Do podduszonej
cebuli dodaję pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę i
pieczarki.
Wszystko duszę do miękkości , od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodaję odsączoną
kukurydzę, podsmażam przez chwilkę. Miękkie warzywa przekładam do uprażonej
kaszy, wszystko razem gotuję ok 2 min, doprawiam
koperkiem i nakładam na talerz.
SMACZNEGO!