Wykonanie
Świetne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują.Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :)

Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki1/2 kostki
margaryny (u mnie
Kasia)1 szklanka ciepłej, przegotowanej
wodySkładniki na farsz:1 kg
kiszonej kapusty600 gramów
pieczareksólpieprzKapustę ugotować
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na
oliwie z oliwek
Ugotowaną
kapustę wymieszać z
pieczarkami i doprawićCiasto rozwałkować i wycinać szklanką krążkiNa każdy krążek nakładać 1 łyżeczkę farszu, zaklejać (moja córka robiła to widelcem) i formować uszkaGotować w osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięciaPodawać z barszczem :)





Smacznego :)