ßßß Cookit - przepis na Kalafior zapiekany z nóżkami pieczarek

Kalafior zapiekany z nóżkami pieczarek

nazwa

Wykonanie

Miałam bardzo dużo pieczarek. Żeby się nie zmarnowały, podzieliłam je na porcje, podsmażyłam i zamroziłam. Oddzielnie przygotowałam sobie nóżki i oddzielnie je włożyłam do zamrażarki. Wywar, który z nich powstał również zamroziłam.
Zarówno nóżki jak i wywar przydały mi się do zapiekanego kalafiora. Różyczek kalafiora również nie miałam dużo, ponieważ z części zrobiłam zupę krem z białych warzyw . No to zużyłam resztę.
Składniki:
kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony)
300 ml wywaru z pieczarek (u mnie mrożony)
nóżki z pieczarek przekrojone wzdłuż na pół (u mnie mrożone)
1 cebula
2 łyżki, z dużą kopką, mąki orkiszowej (może być pszenna)
1 łyżka jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną 18%)
sól
pieprz
Kalafior ugotować al dente i przełożyć do żaroodpornych naczyń (ja mam takie jednoosobowe)
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie - ułożyć na kalafiorze
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C
Nóżki pieczarek ułożyć na wierzchu
Wywar z pieczarek zagotować
Do wywaru dodać mąkę orkiszową i jogurt naturalny - wszystko bardzo dokładnie wymieszać sprężynką
Przyprawić
Naczynia przykryć folią aluminiową i piec ok. 35 minut
Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok. 10 minut
Zjadać ciepłe :)
Jeśli nie macie takich jednoosobowych naczyń to możecie zrobić w jednym dużym, a potem danie przełożyć na zwykły, głęboki talerz.
Danie to może być dodatkiem do mięs albo można potratować je jako danie drugie. Moje dziecko zjadło ze smakiem :)
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/05/kalafior-zapiekany-z-nozkami-pieczarek.html