Wykonanie
Miałam bardzo dużo
pieczarek. Żeby się nie zmarnowały, podzieliłam je na porcje, podsmażyłam i zamroziłam. Oddzielnie przygotowałam sobie nóżki i oddzielnie je włożyłam do zamrażarki.
Wywar, który z nich powstał również zamroziłam.Zarówno nóżki jak i
wywar przydały mi się do zapiekanego
kalafiora. Różyczek
kalafiora również nie miałam dużo, ponieważ z części zrobiłam zupę krem z białych warzyw . No to zużyłam resztę.


Składniki:kilka różyczek
kalafiora (u mnie mrożony)300 ml
wywaru z
pieczarek (u mnie mrożony)nóżki z
pieczarek przekrojone wzdłuż na pół (u mnie mrożone)1
cebula2 łyżki, z dużą kopką,
mąki orkiszowej (może być pszenna)1 łyżka
jogurtu naturalnego (można zastąpić
śmietaną 18%)
sólpieprz
Kalafior ugotować al dente i przełożyć do żaroodpornych naczyń (ja mam takie jednoosobowe)
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na
oliwie - ułożyć na
kalafiorze
Nagrzać piekarnik do 200 stopni CNóżki
pieczarek ułożyć na wierzchu
Wywar z
pieczarek zagotowaćDo
wywaru dodać
mąkę orkiszową i
jogurt naturalny - wszystko bardzo dokładnie wymieszać sprężynką



PrzyprawićNaczynia przykryć folią aluminiową i piec ok. 35 minut

Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok. 10 minutZjadać ciepłe :)



Jeśli nie macie takich jednoosobowych naczyń to możecie zrobić w jednym dużym, a
potem danie przełożyć na zwykły, głęboki talerz.Danie to może być dodatkiem do
mięs albo można potratować je jako danie drugie. Moje dziecko zjadło ze smakiem :)Smacznego :)