ßßß Cookit - przepis na Deser z budyniu i galaretek (przepis autorski)

Deser z budyniu i galaretek (przepis autorski)

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na galaretkę. Ale taką niezwykłą. I wymyśliłam deser piankowy z budyniem waniliowym. Nic trudnego. Jedynie czas oczekiwania na zjedzenie ćwiczy cierpliwość :)
Robiłam go pierwszy raz i szczerze mówiąc był to eksperyment - nie wiedziałam nawet czy wyjdzie:)
I wyszedł!
Składniki:
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka
2 łyżki cukru
1 galaretka malinowa
1 galaretka cytrynowa
sok malinowy
foremki do ciastek
folia aluminiowa
Galaretki przygotować według opisu na opakowaniu (użyłam troszkę mniej wody ze względu na porę roku - jest dosyć ciepło i galaretki mogłyby nie stężeć). Odstawić do wystygnięcia
Foremki (kupiłam je w Empiku) owinąć folią aluminiową na zewnątrz (zależało mi na tym, żeby zrobić spód i żeby dzięki temu uniknąć wypłynięcia budyniu)
Przygotować budyń według opisu na opakowaniu. Gdy trochę wystygnie, przełożyć do foremek zostawiając miejsce na galaretki i odstawić do lodówki na ok. 30-45 minut (ja przekładałam budyń łyżeczką i delikatnie wygładzałam, co nie było proste, bo budyń lepił się do łyżeczki. Musiałam sobie pomagać drugą zsuwając budyń delikatnie do foremek)
Gdy galaretki przestygną, wstawić je lodówki i gdy zaczną gęstnieć zmiksować je na piankę (użyłam malaksera, ale można też użyć miksera z przystawką miksującą, tzw. "szyją")
Żeby było łatwiej i delikatniej nalać na budyń galaretkę najpierw przelałam ją do sosjerki (moje foremki są niewielkie, więc tak mi było łatwiej)
Zalać budyń czerwoną pianką z galaretki (zostawiając miejsce na żółtą galaretkę) i wstawić na ok. 20-30 minut do lodówki.
Następnie zalać żółtą i znowu wstawić do lodówki na ok. półtorej godziny.
Po stężeniu wyjąć deserki z lodówki, delikatnie zdjąć folię aluminiową i podważając brzegi od wewnątrz foremki małym i ostro zakończonym nożykiem delikatnie wypchnąć piankowe ciasteczko na talerz
Można deser przełożyć na dwa sposoby: albo pianką do góry
albo budyniem do góry - wówczas można polać syropem malinowym ale w niewielkiej ilości, żeby deser nie był za słodki.
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/05/deser-z-budyniu-i-galaretek-przepis.html