Wykonanie
Składniki (6 porcji):6 bardzo dużych
żółtek375 ml gęstej
śmietany80 g
cukru6 łyżek
brązowego cukrukilka kropli
aromatu waniliowegododatkowo 6 foremek do sufletów

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 130 C. Do rondelka wlewamy
śmietanę i aromat, doprowadzamy do wrzenia. W misce ubijamy
żółtka z
cukrem, aż będą biało-kremowe.
Śmietanę wlewamy prosto do
jajek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aby całość delikatnie ostygła, a gdy nie będzie już gorące przelewamy do foremek do sufletów, nalewając tylko do 3/4 wysokości naczynia.Wypełnione masą foremki układamy na głębszej blasze do pieczenia, po czym nalewamy wrzącą
wodę na blachę, tak aby sięgała połowy wysokości foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut lub do momentu gdy wierzch będzie kruchy. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni lub pojawiają się pęcherzyki powietrza, wyłączamy od razu piekarnik.Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z blachy i odstawiamy do ostygnięcia. Godzinę przed podaniem posypujemy każdą porcję połową łyżki
brązowego cukru. Brzegi naczyń czyścimy z nadmiaru
cukru kciukiem.Ponownie stawiamy na blasze i wstawiamy do piekarnika włączonego na funkcję opiekania, uważając aby
cukier nie zaczął się palić. Po 3 minutach opiekania wyjmujemy, bo to moment w którym
cukier powinien zacząć się karmelizować.Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Możemy podawać udekorowane świeżymi
owocami. Smacznego!