Wykonanie
Pancetta jest często nazywana włoskim
boczkiem. To w
sumie prawda, ale w przeciwieństwie do zwykłego
boczku, który jest najczęściej wędzony, pancetta nie jest wędzona, a utwardzana się w
soli i przyprawach, takich jak
gałka muszkatołowa,
pieprz i
koperek. Następnie jest suszona przez kilka miesięcy.

Poza Włochami, pancetta najczęściej jest rolowana tak, aby tłuszcz i mięśnie okręcały się wokół siebie. Pancetta może być również zrobiony w postaci grubego plastra, tak, że tłuszcz jest głównie na jednej stronie. Zrolowaną pancettę można normalnie pokroić w okrągłe plastry, cienkie jak papier, zanim dodamy ją do smażenia, natomiast pancettę w kawałki zwykle siekamy lub kroimy przed dodaniem do potrawy.Pancetta dodaje charakterystyczny smak
wieprzowiny do
makaronu i innych potraw. To tradycyjna baza dla wielu klasycznych
makaronów, jak carbonara lub all'amatriciana.