Wykonanie
Jemy je z hamburgerami, Francuzi podają je do
steków, Belgowie lubią je z
małżami.To co Amerykanie nazywają frytkami (w Wielkiej Brytanii, Australii i Nowej Zelandii, często grubo cięte głęboko lub "French-fried"
ziemniaki są określane jako żetony), we Francji są nazywane Pommes - czyli po prostu frytki. Więc dlaczego nazywamy je po angielsku francuskimi?Niektórzy mówią, że to ze względu na "francuską" technikę cięcia
ziemniaków, a inne, że "French-fried" jest metodą gotowania, albo że nazwa została zapożyczona od anglojęzycznych żołnierzach z czasów II wojny światowej, którzy jedli frytki w Belgii, nazywając je "francuskimi", ponieważ francuski był
językiem urzędowym armii belgijskiej. Belgowie są zwykle uważani za wynalazców francuskiego specjału, choć przynajmniej jeden historyk twierdzi, że frytki były po raz pierwszy wprowadzone w Hiszpanii.

We eat them with hamburgers, the French
serve them with steak, the Belgians like them with mussels.What Americans call French fries (in Britain, Australia and New Zealand, often thick-cut deep- or "French-fried" potatoes are referred to as
chips) are called pommes frites -- or just frites -- in France. So why do we call them French?Some say it's because of the "French" cut of the potatoes; others, the "French-fried" cooking method; or that the name caught on after English-speaking World War I soldiers ate fries in Belgium, naming them "French" because that was the official language of the Belgian
army. The Belgians are generally considered the originators of the French fry, although at least one historian argues that fries
were first introduced in Spain.