Wykonanie
Składniki :180 g ciepłej
wody1 łyżeczka suchych
drożdży instant250 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
soli morskiej3/4 łyżeczki
cukru2 i 1/2 łyżki
oliwy extra vergine3 pokrojone
czarne oliwkiDo misy miksera wlewamy
wodę, dodajemy
drożdże i mieszamy. Wsypujemy przesianą
mąkę,
sól,
cukier i wlewamy całą
oliwę extra virgine oraz pokrojone
oliwki. Drewnianą łyżką lub szpatułką łączymy wszystkie składniki. Za pomocą haka miksera miksujemy ciasto na małej prędkości przez 3 minuty, następnie zwiększamy obroty miksera do średnio dużych i miksujemy przez około 8 minut, aż ciasto zbierze się przy haku miksera i nie będzie już kleiło się do
boków miski, będzie za to gładkie i elastyczne.Keksówkę smarujemy
oliwą i wykładamy całe ciasto. Odczekujemy 5 minut, następnie naoliwionymi palcami rozciąmgy ciasto na całą formę. Przykrywamy przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (w ciepłe miejsce bez przeciągów, około 24 - 29 stopni C).Blachę do pieczenia smarujemy
oliwą. Zdejmujemy folię z formy z
ciastem Odstawiamy znów w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.Piekarnik nagrzewamy do 240 C i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor przez około 35 minut. Gorącą ciabattę można posmarować
oliwą. Studzimy przed pokrojeniem.