Wykonanie

1 opakowanie
ciasta Filo / dostępne już nawet w Biedronce /1
jajkoopakowanie
świeżego szpinaku1 łyżka
masła z Gostyniatrochę startego
żółtego serapomidory suszone do smaku
sól ,
pieprzroztopione 2 łyżki
masła z Gostynia do smarowania ciasta150 ml słodkiej
śmietanki Gostyńskiejforma do mufinekpędzelek silikonowy do smarowania

Najpierw przygotowujemy farsz . Na
maśle dusimy
szpinak , doprawiamy do smaku . Dodajemy pokrojone drobno
suszone pomidory i dolewamy
śmietankę . Redukujemy , żeby sos zgęstniał . Na koniec dodajemy starty
żółty ser i
jajko . Mieszamy . Masę będziemy wlewać do koszyczków z
ciasta filo .Ciasto wyjmujemy z opakowania . Musimy
mieć przygotowana masę wcześniej , ponieważ
ciasto filo bardzo szybko wysycha i będzie się kruszyć .Wycinamy kwadraty / po 3 na każdą dziurkę w foremce do mufinek / Płaty ciasta smarujemy roztopionym
masłem i składamy po 3 sztuki . Układamy w formie i napełniamy farszem . Pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 250 C.