Wykonanie
Tapas to małe przekąski spożywane zazwyczaj
między obiadem a kolacją . Historii na temat ich pochodzenia jest bardzo wiele jedną z nich jest ta o hiszpańskim królu Alfonsie X , który to podczas choroby mógł przyjmować tylko małe kąski , które popijał
winem. Kiedy wyzdrowiał , wydał rozkaz - by od tej
pory nie podawano w Hiszpanii
wina bez zakąsek. Bardzo lubię tego typu kolację - małe drobiazgi podawane w małych miseczkach .Takie niby nic a stół pełny i do wieczornego
winka wyśmienite. U mnie to zazwyczaj pełna improwizacja z tego co jest w lodówce . Np. mini kanapeczki z pysznym wędzonym na gorąco
łososiem ,
pomidorki z listkiem
bazylii i
czarnym pieprzem , faszerowane
oliwki i faszerowane
fetą suszone pomidorki .Polecam także pyszne hiszpańskie
wino do tapas Paco a Paco !Tym razem do menu dołączyły jeszcze
mięsne kulki w
sezamie : http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2013/11/syryjskie-klopsiki-sezamowe.html
Zenek - wierny asystent pilnujący , żeby nic bez jego
wiedzy nie zniknęło ze stołu . Na niego zawsze można liczyć .Za to w nagrodę otrzymuje pyszne pachnące psie
ciasteczka : http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2013/11/psie-ciasteczka-z-watrobka.html