ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie ( gumiklyjzy) + sos z poprzedniego obiadu.

Kluski śląskie ( gumiklyjzy) + sos z poprzedniego obiadu.

nazwa

Wykonanie

Ile gospodyń domowych tyle przepisów na nie. Niektórzy dodają jajko- ja nie daję;)
Kluski śląskie to "utłuczone" ziemniaki połączone z mąką ziemniaczaną formowane w małe kulki z wgłębieniem.Zapraszam;)
Składniki:
ziemniaki,
mąka ziemniaczana,
sól,
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu,odcedzamy a następnie "tłuczemy" tłuczkiem do ziemniaków tak aby powstała masa ziemniaczana bez grudek (można przecisnąć ziemniaki przez praskę- jeśli się ją posiada ).
Przekładamy ziemniaki do miski, równo uklepujemy i dzielimy na 4 równe części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i sypiemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną.
Zagniatamy ciasto, formujemy okrągłe kluski, następnie delikatnie spłaszczamy i delikatnie na środku kluski robimy dziurkę kciukiem.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, i gotujemy jeszcze przez chwilę od wypłynięcia.
Wyjmujemy kluseczki i podajemy z sosem mięsnym.
Ja podałam z sosem, który pozostał mi z poprzedniego obiadu (mięso pokroiłam w kostkę).
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/08/kluski-slaskie-gumiklyjzy-sos-z.html