Wykonanie
Ile gospodyń domowych tyle przepisów na nie. Niektórzy dodają
jajko- ja nie
daję;)Kluski śląskie to "utłuczone"
ziemniaki połączone z
mąką ziemniaczaną formowane w małe kulki z wgłębieniem.Zapraszam;)

Składniki:
ziemniaki,
mąka ziemniaczana,
sól,
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli. Po ugotowaniu,odcedzamy a następnie "tłuczemy" tłuczkiem do
ziemniaków tak aby powstała masa ziemniaczana bez grudek (można przecisnąć
ziemniaki przez praskę- jeśli się ją posiada ).

Przekładamy
ziemniaki do miski, równo uklepujemy i dzielimy na 4 równe części. 1/4
ziemniaków wyjmujemy i sypiemy w to miejsce
mąkę ziemniaczaną.

Zagniatamy ciasto, formujemy okrągłe kluski, następnie delikatnie spłaszczamy i delikatnie na środku kluski robimy dziurkę kciukiem.

Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, i gotujemy jeszcze przez chwilę od wypłynięcia.Wyjmujemy kluseczki i podajemy z sosem mięsnym.Ja podałam z sosem, który pozostał mi z poprzedniego obiadu (
mięso pokroiłam w kostkę).Smacznego :)