Wykonanie
Zostało mi do zagospodarowania troszkę wczorajszego diabelskiego gulaszu. Za mało go zostało na samodzielne danie a za dużo na zjedzenie jako przekąska z bułeczką. Więc... zrobiłam pierwsze w życiu kluski śląskie. Ale żeby nie były takie zwyczajne i żebym mogła wykorzystać resztki dyni połączyłam
ziemniaki z
dynią.700g
ziemniaków300g dyni250g
mąki ziemniaczanejsólZiemniaki i
dynię obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odparować i przecisnąć przez praskę. Kiedy masa ziemniaczano-dyniowa jest jeszcze ciepła dodać
mąkę ziemniaczaną i wyrobić na gładką masę. W tym momencie można dodać
przyprawy. Ja do części dodałam
gałkę muszkatołową i
tymianek. Z gładkiej masy formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie, małymi partiami, ok pól minutki od wypłynięcia.