ßßß Cookit - przepis na Dyniowe kluski śląskie

Dyniowe kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Zostało mi do zagospodarowania troszkę wczorajszego diabelskiego gulaszu. Za mało go zostało na samodzielne danie a za dużo na zjedzenie jako przekąska z bułeczką. Więc... zrobiłam pierwsze w życiu kluski śląskie. Ale żeby nie były takie zwyczajne i żebym mogła wykorzystać resztki dyni połączyłam ziemniaki z dynią.
700g ziemniaków
300g dyni
250g mąki ziemniaczanej
sól
Ziemniaki i dynię obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odparować i przecisnąć przez praskę. Kiedy masa ziemniaczano-dyniowa jest jeszcze ciepła dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić na gładką masę. W tym momencie można dodać przyprawy. Ja do części dodałam gałkę muszkatołową i tymianek. Z gładkiej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie, małymi partiami, ok pól minutki od wypłynięcia.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/11/dyniowe-kluski-slaskie.html