ßßß
Widząc te ciasto na wielu blogach postanowiłam w końcu zrobić je sama...u mnie z małym dodatkiem w postaci siekanych orzechów włoskich...Pyszne! i super do wzięcia ze sobą jako słodką przekąskę zamiast batona.Składniki na ciasto:175 g mąki pszennej125 g masła50 g cukruWszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na blaszce (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na 30 min. Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C aż do zrumienienia.Składniki na toffi:400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego50 g masła50 g brązowego cukrugarść posiekanych orzechów włoskich (lub innych ulubionych) lubpuszka gotowej masy kajmakowej ok.500 gNa patelni rozpuścić masło, cukier i mleko. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna być złocista i gęsta*. Gotową masę wylać na wierzch ciasta, wyrównać i posypać posiekanymi orzechami, odstawić do wystudzenia.Składniki na polewę czekoladową:150 g mlecznej czekolady50 g masłaCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Mieszać chwilę aż składniki się połączą. Polewę wylać na masę kajmakową i pozostawić do wystygnięcia. Można włożyć do lodówki.Gotowe, schłodzone ciasto można pokroić na kwadraty i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.* można zrobić test czy masa jest wystarczająco gęsta: szklany spodek wstawić do zamrażalnika, żeby się mocno schłodził. Następnie wyłożyć trochę masy i wstawić ponownie do zamrażalnika na kilka minut. Po schłodzeniu można sprawdzić gęstość masy.