ßßß Cookit - przepis na Test Ciśnieniowego Ekspresu Do Kawy First Austria

Test Ciśnieniowego Ekspresu Do Kawy First Austria

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzięki uprzejmości firmy First Austria od miesiąca mogę testować ciśnieniowy ekspres do kawy o mocy 15 bar.
Model FA 5476-1
Cechy ekspresu:
ciśnienie pompy 15 bar
dysza pary do spieniania mleka
odłączany filtr ze stali nierdzewnej
dodatkowy filtr pad, na kawę w saszetkach
miarka z ubijakiem do kawy
wyjmowany pojemnik na wodę o pojemności 1,25l
lampka kontrolna pracy urządzenia
moc: 1050W
230V; 50Hz
WYGLĄD
Ekspres jest całkiem ładny. Elegancki design i klasyczny kolor czerni połączony z elementami ze stali nierdzewnej na pewno wpasuje się w wygląd każdej kuchni. Urządzenie ma zgrabny kształt i właściwy rozmiar. Przedni panel obudowany jest materiałem ze stali nierdzewnej, na którym znajdują się przełączniki włączania i wyłączania ekspresu, tryb parzenia kawy i uruchamiania dyszy do spieniania mleka, oraz pokrętło sterujące. Dodatkowo włączniki wyposarzone są w lampki kontrolne, dzięki którym wiemy kiedy urządzenie jest gotowe do użycia. Po ustawieniu w porządanym miejscu ekspres sprawia wrażenie solidnego i stabilnego. Obudowa wykonana z plastiku. Po dłuższym czasie użytkowania niestety widać ślady zarysowań od kubka na podstawce. Za to łatwy do czyszczenia, wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką.
CENA EKSPRESU
Ekspres dostępny w dużych marketach lub sklepach internetowych. Cena waha się w granicy ok. 250 zł i w relacji z jakością idzie w parze.
Trzeba dodać, że w tej cenie znajdziemy niewiele ekspresów ciśnieniowych o takiej mocy jaką ma ten, czyli 15 bar. W szczególności parzący nie tylko kawę sypaną, ale również z szeroko dostępnych na rynku padów.
Porównawszy cenę ekspresu do innej, znanej na rynku marki, to koszt ok. 500 zł z dokładnie takimi samymi parametrami.
JAKOŚĆ I WYGODA UŻYTKOWANIA
Po przewertowaniu krótkiej instrukcji obsługi, a następnie poznaniu w praktyce funkcji ekspresu, można powiedzieć, że jest prosty i bez problemowy w obsłudze.
Dzięki ciśnieniu dyszy 15 bar, ekspres gwarantuje nam prawidłowe parzenie kawy i uzyskanie intensywnego aromatu.
Wyjmowany i dość duży pojemnik na wodę znacznie ułatwia użytkowanie ekspresu. Dodatkowo posiada klapkę, która zabezpiecza wodę przed zanieczyszczeniami z powietrza.
Dysza do spieniania mleka jest ruchoma i łatwa w demontażu, co umożliwia umycie jej pod bieżącą wodą, kiedy przestajemy korzystać z urządzenia. Dzięki niej w kilka sekund mamy podgrzane i spienione mleko do cappuccino, caffe latte czy innego kawowego napoju jaki sobie wymarzymy.
Dużym plusem dla ekspresu jest to, że sami decydujemy jaką ilość kawy parzymy, jednak przy tym musimy pilnować i wyłączyć ekspres w momencie, kiedy uzyskamy porządaną ilość kawy, aby nie przelała się w filiżance.
W wyposarzeniu ekspresu znajdują się dwa sitka do parzenia kawy. Jedno płytkie przeznaczone do parzenia kawy z tzw. padów, czyli potocznie mówiąc kawy w saszetkach (podobne do herbat w okrągłych torebkach, nie mylić z kawą rozpuszczalną 3w1). Znakomicie sprawuje się również do parzenia jednej filiżanki kawy. Drugie sitko jest głębsze, na kawę w ilości odpowiadającej do zaparzenia dwóch jednocześnie. Jednak tą możliwość możemy wykorzystać, gdy parzymy kawę wprost do filiżanek. Większe naczynka nie zmieszczą się w przestrzeni przeznaczonej na parzenie kawy, gdyż wysokość ekspresu na to nie pozwala. Dodatkowo zdejmowana podstawka z ociekaczem umożliwia nam parzenie kawy wprost do naszego ulubionego kubka, gdyż w ten sposób zyskujemy dodatkową przestrzeń pod sitkiem z kawą.
Duże sitko pozwoli na zaparzenie mocnego espresso jego wielbicielom.
W dozowaniu kawy pomaga nam załączona do zestawu łyżka wraz z ubijakiem. To praktyczny i przydatny gadżet, ułatwiający aplikację kawy do sitka.
Uchwyt i samo jego zamocowanie, na początku może być nieco problematyczne, gdyż ciężko na wyczucie natrafić w odpowiednie miejsce :) Lecz po kilku dniach doszliśmy do wprawy i nie sprawiało nam to dalszych problemów. Jednakże mocując uchwyt z sitkiem wypełnionym kawą, ekspres trzeba przytrzymać, aby "wkręcić" uchwyt w porządaną pozycję. Tak samo należy postępować przy demontażu uchwytu po zrobieniu kawy. Jednak według mnie świadczy to o solidności wykonania i pewności, że sitko szczelnie przylega do uszczelki w urządzeniu.
Parzenie kawy w tym ekspresie jest banalnie proste.. wystarczy wlać do pojemnika wodę, włączyć urządzenie, w międzyczasie, gdy ekspres się nagrzewa, do wybranego sitka nasypać ulubionej, najlepiej świeżo mielonej kawy, przekręcić pokrętło na parzenie i po chwili możemy cieszyć się smaczną i aromatyczną kawą.
Zrobienie Caffe Latte wymaga od nas już więcej wysiłku. Ale efekt, który uzyskamy na pewno wynagrodzi nam ten trud i zachwyci każdego. Niestety nie mogę powiedzieć, że zrobienie tej kawy przy pomocy ekspresu będzie szybsze, mniej skomplikowane czy łatwiejsze niż w tradycyjny sposób. Tutaj po spienieniu mleka przed zaparzeniem kawy trzeba chwilę odczekać, również należy zdemontować spieniacz i umyć go najlepiej od razu. W przeciwnym wypadku w dyszy mogłyby namnażać się niechciane bakterie, a zaschnięte mleko uniemożliwiłoby przepływ wody i gorącego powietrza. Nie mniej jednak Caffe Latte zrobiona przy pomocy tego urządzenia smakuje, jak i prezentuje się, świetnie.
CZYSZCZENIE
Czyszczenie ekspresu jest łatwe. Wystarczy wilgotna ściereczka, aby pozbyć się zabrudzeń po kawie. Wszystkie elementy są łatwe w demontażu i myciu. Dyszę do spieniania mleka wystarczy lekko pociągnąć w dół, aby spadła z gumowej uszczelki i opłukać pod bieżącą wodą, pozostałe elementy dyszy czyścimy za pomącą wilgotnej ściereczki.
Uchwyt jak i filtry wykonane ze stali nierdzewnej także nie sprawiają problemu przy czyszczeniu. Pozostałość kawy wyrzucamy do kosza, a sitko i uchwyt myjemy pod bieżącą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, odkładamy do wysuszenia i już. Parzenie kawy jak i mycie elementów ekspresu zajmuje kilka minut. a a
OPAKOWANIE
Ekspres był solidnie zapakowany i zabezpieczony przed uszkodzeniem .
PODSUMOWANIE
Plusy:
relacja ceny do jakości, czyli urządzenie dostępne "na każdą kieszeń"
solidny w wykonaniu
ładny, uniwersalny wygląd
łatwość w obsłudze
kontrolki sygnalizujące gotowość do działania
duży pojemnik na wodę
2 sitka
łyżka z ubijakiem
sami decydujemy ile kawy parzymy
solidnie wykonane elementy ze stali nierdzewnej
zdejmowana podstawka pod filiżankę
dysza do spieniania mleka
parzenie dwóch filiżanek kawy w tym samym momencie
parzenie kawy trwa chwilę
Minusy:
mimo solidnej obudowy przy montażu i demontażu uchwytu z sitkiem należy przytrzymać urządzenie
początkowo wrażenie głośnej pracy urządzenia
zbyt nisko umiejscowiona dysza do spieniania mleka, co czasami jest problematyczne przy wyższej szklance
mała przestrzeń pomiędzy podstawką a uchwytem, co uniemożliwia użycia dużego kubka
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/04/test-cisnieniowego-ekspresu-do-kawy.html