Wykonanie
Wczoraj chciałam trochę porozpieszczać
męża. Bardzo lubi
kurczaka z rożna. Niestety w moim piecu nie ma takich udogodnień.
Kurczak nadziany na butelkę
piwa, świetnie zastępuje tę funkcję. Do tego jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy.Składniki:cały
kurczak (ja kupiłam niedużego 1,5 kg, jeszcze zostało na dzisiaj)
piwo w butelceulubione
przyprawyKurczaka myjemy,
piwo moczymy aby odkleić naklejki z butelki. Ptaka osuszamy i nacieramy ulubioną
mieszanką przypraw. Ja użyłam
soli,
pieprzu,
papryki słodkiej,
ostrej papryki wędzonej i
zioła prowansalskie. Nadziewamy
kurczaka na butelkę. Otwieramy
piwo. Rozgrzewamy piec na 180 st. z termoobiegiem i pieczemy godzinę. Należy pamiętać, żeby włożyć
kurczaka do naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia. Będzie wyciekać z niego tłuszcz i
piwo. Powstanie idealny płyn do polewania
kurczaka w trakcie pieczenia aby nie wysechł.Podałam z frytkami domowej roboty i
sałatą ze
śmietaną.Jak widać na zdjęciu, znalazła się pomocna łapka.Niestety nie mam zdjęcia
kurczaka po upieczeniu. Zanim się zorientowałam był już konsumowany :)