ßßß
Składniki:Ok. 2 szklanek mąki żytniej razowejOtręby owsiane oraz pszenne (łącznie szklanka)Ok. 1/2 szklanki mleka1/4 paczki świeżych drożdżySzczypta soliŁyżeczka cukruOliwaDrożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy otręby oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, w miarę potrzeb dosypujemy mąkę lub dolewamy mleka.Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.Formujemy bułki, pieczemy na natłuszczonej blasze do zarumienienia, ok. 25 - 30 minut w 170 st. C. Studzimy na kratce.Smacznego!