ßßß Cookit - przepis na Bułki z mąki żytniej razowej

Bułki z mąki żytniej razowej

nazwa

Wykonanie

"Mówisz: bułka z masłem, a co jeśli w domu nie ma bułek, ani masła, a sklepy pozamykane?"
cytaty.info/topik
Jak to co? Pieczemy własne! Od dłuższego czasu namiętnie dodaję otręby, gdzie tylko się da - do mięsa, deserów, koktajli i oczywiście do pieczywa. Chyba nie muszę pisać o smakowitym zapachu, który rozchodził się po całym mieszkaniu... i o tym jaką miały chrupiącą skórkę (niemożliwe, że to już czas przeszły!). Z podanych składników wyszły 4 sztuki.
Składniki:
Ok. 2 szklanek mąki żytniej razowej
Otręby owsiane oraz pszenne (łącznie szklanka)
Ok. 1/2 szklanki mleka
1/4 paczki świeżych drożdży
Szczypta soli
Łyżeczka cukru
Oliwa
Drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy otręby oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, w miarę potrzeb dosypujemy mąkę lub dolewamy mleka.
Formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
Formujemy bułki, pieczemy na natłuszczonej blasze do zarumienienia, ok. 25 - 30 minut w 170 st. C. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2015/02/buki-z-maki-zytniej-razowej.html