Wykonanie
"Mówisz:
bułka z
masłem, a co jeśli w domu nie ma
bułek, ani
masła, a sklepy pozamykane?"cytaty.info/topikJak to co? Pieczemy własne! Od dłuższego czasu namiętnie dodaję
otręby, gdzie tylko się da - do
mięsa, deserów, koktajli i oczywiście do
pieczywa. Chyba nie muszę pisać o smakowitym zapachu, który rozchodził się po całym mieszkaniu... i o tym jaką miały chrupiącą skórkę (niemożliwe, że to już czas przeszły!). Z podanych składników wyszły 4 sztuki.

Składniki:Ok. 2 szklanek
mąki żytniej razowejOtręby owsiane oraz pszenne (łącznie szklanka)Ok. 1/2 szklanki
mleka1/4 paczki świeżych
drożdżySzczypta
soliŁyżeczka
cukruOliwaDrożdże zalewamy letnim
mlekiem, dodajemy łyżeczkę
cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Do miski z
drożdżami przesiewamy
mąkę, dodajemy
otręby oraz szczyptę
soli. Wyrabiamy ciasto, w miarę potrzeb dosypujemy
mąkę lub dolewamy
mleka.Formujemy kulę, smarujemy ją
oliwą, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.Formujemy
bułki, pieczemy na natłuszczonej blasze do zarumienienia, ok. 25 - 30 minut w 170 st. C. Studzimy na kratce.Smacznego!