Wykonanie
Drodzy czytelnicy mamy lipiec, oznacza to początek wakacji.WAKACJE jak wiele znaczyło to słowo w czasach dzieciństwa, czekało się wtedy z utęsknieniem na te całe długie 2 miesiące błogiej wolności, kiedy to nie było trzeba wstawać do szkoły i przesiadywać w niej pół dnia, kiedy to każdy dzień cieszył, bo zawsze coś się działo, a co najważniejsze kiedy to ten czas wydawał się być taki długi... dziś również
mogę stwierdzić oficjalnie że mam wakacje, egzaminy pozdawane, zjazdy zakończone, w pracy więcej luzu, bo ponad miesiąc wolnego, jednak im człowiek starszy tym ma inne spostrzeżenia co do wakacji, kiedyś wydawały się one takie długie, dziś patrząc na nie z perspektywy czasu myślę sobie przecież to tylko 2 miesiące...Z propozycji kulinarnych przedstawiam Wam dziś ziemniaczki pieczone w piekarniku. Równie dobrze można by je ugotować i posypać
koperkiem jednak w tej wersji z chrupiącą skórką są po prostu zniewalające.Składniki1 kg
młodych ziemniakówzioła prowansalskiesłodka paprykaolejSposób
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, całość kładziemy na blachę, posypujemy
przyprawami i skrapiamy
olejem. Pieczemy 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, co jakiś czas lekko mieszając.Czas pieczenia można skróci uprzednio je obgotowując w osolonej wodzie.


Szukając piosenki o
ziemniaku natknęłam się na bardzo zabawną,
banalną w słowach angielską piosenkę "Hot potato", która strasznie mnie rozbawiła, w całej piosence chodzi o gorące
ziemniaki, zimne spaghetti i rozgniecionego
banana;)The Wiggles - Hot potato