Wykonanie
Do owsianki wróciłam niedawno. Wydawało mi się, że jest tyle ciekawych smaków i potraw, no i jak w ogóle można lubić owsiankę? Takie kanapki to można na przykład jednego dnia z tym, innego z tym. Poza tym - mój rodzinny dom był kanapkowy: na śniadanie obowiązkowo kanapki.No ale ileż można! Najpierw były eksperymenty z
kaszą jaglaną, ale jej przygotowanie wymaga czasu. Gdy go nie ma - owsianka jest w sam raz! No i okazało się, że owsiankę też można każdego dnia z czymś innym smakować.5 łyżek
płatków owsianych - najlepsze (i najtańsze) są zwykłe, górskie10
daktyli2
orzechy włoskieDaktyle przygotowuje wieczorem - płuczę je kilkakrotnie w ciepłej wodzie. Zalewam je gorącą przegotowaną
wodą, na tyle tylko by przykryła
daktyle. I odstawiam na noc do lodówki.Rano od razu po wstaniu z łóżka - zagotowuję
wodę na
herbatę i od razu zalewam wrzątkiem
płatki owsiane.
Potem cała poranna toaleta, a na koniec pyszne, ciepłe śniadanko:
daktyle blenderuję, dodaję do
płatków. Jeszcze tylko garść
orzechów. Wymieszać i ze smakiem zjeść.

Dzięki
daktylom jest bardzo słodkie, może nawet za bardzo. Ale jako że prawie w ogóle nie jadam
słodyczy, nie uważam by było to coś złego czy niezdrowego.


Takie danie
daje siły na pół dnia. Jak zjem około 8:00, to mi się dopiero po 14:00 przypomina, że powinnam coś zjeść :-)