Wykonanie
Ryż w risotto to sprawa priorytetowa. Nauczyłam się już, że
ryż ryżowi nie równy. Kupuję inny do sushi, inny do gołąbków, no i inny do risotto. To nie jest tak, że różnica
między gatunkami
ryżu jest minimalnie wyczuwalna w smaku potrawy i bez znaczenia pozostaje wybór
ryżu. Błagam, nie łapmy byle jakiego opakowania z tym ziarnem ze sklepowej półki. Zastanówmy się do czego
ryżu użyjemy. Wiem, że przetrzymywanie w kuchennych szafkach kilku opakowań jest kłopotliwe, ale warto, na prawdę warto! Jeśli mamy zamiar przygotować risotto, które powinno
mieć lekko kleistą, kremową fakturę i delikatnie mączny posmak to wybierzmy specjalnie do tego produkowany gatunek
ryżu - arborio. Nie trudno go rozpoznać bo jest dobrze oznaczony. Taki
ryż jest bielutki, drobny, ma okrągłe prawie ziarenka i fantastycznie pochłania płyn czyli
bulion i przechodzi jego smakiem. Tylko z tego gatunku powstanie pyszne, aromatyczne, maślane risotto. Można je podać jako przystawkę, przekąskę, zamiast zupy i jako dodatek do
mięsa w głównym daniu. Dzisiaj proponuje wersję z
pieczarkami - moją ulubioną.
Składniki:szklanka
ryżu arborio30 dag
pieczarekcebula4 łyżki
masłalitr
bulionu z kuryPrzygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki.
Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić na
maśle. Do
cebuli dorzucić
pieczarki i smażyć na dość dużym ogniu aż się zrumienią. Dodać łyżkę
masła. Kiedy
masło się rozpuści, do warzyw wsypać
ryż i mieszać, aż
ryż straci biały kolor i stanie się bezbarwny. Zalać całość 1/3
bulionu i zagotować. Kiedy
ryż wpije płyn dodać kolejną 1/3
bulionu, znów zagotować i odparować. Sprawdzić twardość
ryżu - jeśli jest jeszcze twardawy dodać kolejną 1/3 płynu i znów poczekać aż potrawa wchłonie
bulion. Na koniec dodać 2 łyżki
masła, poczekać aż się rozpuści, doprawić
solą i
pieprzem.
Smacznego !