ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej14 g drożdży suchych2 łyżeczki cukru2 płaskie łyżeczki soli4 łyżki otrębów owsianych/słonecznik łuskany/pestki dyni400 ml ciepłej wodyopcjonalnie przyprawy do smaku, np. 2 łyżeczki oregano/siemię lniane/rozmaryntłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formyWykonanie:Drożdże wsypujemy do ciepłej wody, dokładnie mieszamy i odstawiam na kilka minut na bok. Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszamy w dużej misce i wlewamy do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiamy ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto mieszamy jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiamy na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C (grzałka górna i dolna).Smacznego!Zdjęcia nadesłane przez czytelników bloga: