ßßß Cookit - przepis na Pasta z zielonej soczewicy

Pasta z zielonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Ciekawą alternatywą do kanapek zamiast wędlin i serów może być wykonana przeze mnie pasta z zielonej soczewicy. Smakuje ona trochę jak pasztet, ale mi wydaje się być smaczniejszą. Jeśli ktoś nie lubi suszonych pomidorów można je pominąć. Równie pyszna będzie pasta z soczewicy czerwonej także wybór należy już tylko do Was.
Składniki:
zielona soczewica (połówki) może być w torebkach
pół dużej cebuli
5 suszonych pomidorów w oleju
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę gotujemy z łyżeczką soli do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i także kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, a potem blendujemy na gładką masę. Pastę umieszczamy w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Źródło:http://upichcic.blogspot.com/2015/01/pasta-z-zielonej-soczewicy.html