Wykonanie
Lubicie robić pasty? Znacie wartości odżywcze kaparów? Dziś zaprezentuje wam szybką i prostą pastę z
jajek i
kaparów.
Składniki:- 3
jajka- 1 łyżeczka
kaparów- 2 łyżeczki
jogurtu greckiego-
pieprz sól do smakuWykonanie:Ugotowane
jajka blendujemy z
solą i
pieprzem. Gdy
jajka będą już rozdrobnione dodajemy łyżeczkę
kaparów i 2 łyżeczki
jogurtu blendujemy do uzyskania jednolitej masy i gotowe.Smacznego!
Teraz trochę o wartościach odżywczych
kaparów:Roślina posiada bardzo dużo cennych właściwości leczniczych. Można w zawartości
przyprawy wymienić śladowe ilości witamin takich jak: witamina A, B1, B2, B5, B9, B6, B12, C, D oraz E.
Kapary już od wielu wieków uznawane były nie tylko za silny afrodyzjak, ale również ziele pomocne w leczeniu impotencji u mężczyzn. W przypadku zmagania się z anemią lub artretyzmem należy pić regularnie napar z korzeni oraz kory krzewu
kaparowego. Jest to doskonała
przyprawa, która reguluje procesy trawienne i pobudzają apetyt. Ponadto
kapary łagodzą wszelkie dolegliwości dotykające jelita lub wątrobę. Bardzo ważną zaleta rośliny jest wzmaganie działania witaminy C, jak wiadomo jednej z najbardziej odpowiedzialnych za ochronę układu odpornościowego człowieka.
Kapary są również przeciwutleniaczami, dzięki
czemu działają przeciwzapalnie, a dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że
przyprawy mają działanie przeciwreumatyczne.