Wykonanie
Pączki te są alternatywą dla osób, które dbają o linię i dla tych, które nie przepadają za kupnymi pączkami, smażonymi w tanich i niezdrowych tłuszczach, które ciężko zalegają na żołądkach.Pieczone pączki są bardzo delikatne, puszyste, a ciasto smakuje jak najlepsza
maślana bułeczka. Choć ciasto nie jest najłatwiejsze w obróbce, to każdy kto raz spróbuje takiego pączka już nigdy nie sięgnie po smażonego. (Przepis z blogu Kwestia Smaku).

SKŁADNIKI:100 ml lekko ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży380 g
mąki pszennej + do podsypania70 g
cukru3
jajka + 1
jajko do posmarowania pączków przed pieczeniem170 miękkiego
masła roślinnegoszczypta
solisłoiczek ulubionej
konfitury (u mnie
powidła śliwkowe)WYKONANIE:
mlekiem, dodać 1 łyżkę
cukru i 1 łyżkę
mąki. Wszystko delikatnie wymieszać. Mieszankę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia (ok. 15 min.)

W czasie gdy zaczyn rośnie możemy przygotować resztę składników. Do dużej miski
mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z
cukrem i
solą. Dodać
jajka i zaczyn
drożdżowy. Zagniatać ciasto ręką, ale najłatwiej mikserem z końcówkami "haki", ponieważ ciasto dosyć się klei. Ciasto będzie rzadkie ale nie należy dosypywać
mąki. Po 10 minutach wyrabiania dodać pokrojone w kawałeczki miękkie
masło i dalej miksować ok. 10 min. Jeśli po tym czasie ciasto nie zagniotło się w luźną kulę, należy dodać nieco
mąki, ale nie więcej niż 50 g, zagniatać dalej i niezależnie od konsystencji odstawić w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na ok. 1 h.Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na dość dobrze obsypany
mąką blat i jeszcze nieco zagnieść.Ciasto najlepiej rękoma obsypanymi
mąką spłaszczyć na placek grubości ok. 1 cm.Szklanką lub innym naczyniem o szerokości ok. 8 cm wycinać placuszki. Na każdy placuszek nakładać po łyżeczce nadzienia, sklejać i układać najlepiej na papierowych, lekko spłaszczonych papilotkach do muffinek sklejeniem do
spodu. Tak przygotowane pączki odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przy pomocy pędzelka smarować każdego pączka roztrzepanym
jajkiem.

Pączki piec 13- 15 min. do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika. Gdy pączki wystygną posypać
cukrem pudrem lub polukrować. Z podanej porcji wychodzi ok. 27 pączków. Gorąco polecam.


SMACZNEGO!