ßßß Cookit - przepis na Zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego. Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać lekko ciepłym

Zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego. Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać lekko ciepłym

nazwa

Wykonanie

Pączki te są alternatywą dla osób, które dbają o linię i dla tych, które nie przepadają za kupnymi pączkami, smażonymi w tanich i niezdrowych tłuszczach, które ciężko zalegają na żołądkach.
Pieczone pączki są bardzo delikatne, puszyste, a ciasto smakuje jak najlepsza maślana bułeczka. Choć ciasto nie jest najłatwiejsze w obróbce, to każdy kto raz spróbuje takiego pączka już nigdy nie sięgnie po smażonego. (Przepis z blogu Kwestia Smaku).
SKŁADNIKI:
100 ml lekko ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
380 g mąki pszennej + do podsypania
70 g cukru
3 jajka + 1 jajko do posmarowania pączków przed pieczeniem
170 miękkiego masła roślinnego
szczypta soli
słoiczek ulubionej konfitury (u mnie powidła śliwkowe)
WYKONANIE:
mlekiem, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko delikatnie wymieszać. Mieszankę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia (ok. 15 min.)
W czasie gdy zaczyn rośnie możemy przygotować resztę składników. Do dużej miski mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z cukrem i solą. Dodać jajka i zaczyn drożdżowy. Zagniatać ciasto ręką, ale najłatwiej mikserem z końcówkami "haki", ponieważ ciasto dosyć się klei. Ciasto będzie rzadkie ale nie należy dosypywać mąki. Po 10 minutach wyrabiania dodać pokrojone w kawałeczki miękkie masło i dalej miksować ok. 10 min. Jeśli po tym czasie ciasto nie zagniotło się w luźną kulę, należy dodać nieco mąki, ale nie więcej niż 50 g, zagniatać dalej i niezależnie od konsystencji odstawić w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na ok. 1 h.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na dość dobrze obsypany mąką blat i jeszcze nieco zagnieść.
Ciasto najlepiej rękoma obsypanymi mąką spłaszczyć na placek grubości ok. 1 cm.
Szklanką lub innym naczyniem o szerokości ok. 8 cm wycinać placuszki. Na każdy placuszek nakładać po łyżeczce nadzienia, sklejać i układać najlepiej na papierowych, lekko spłaszczonych papilotkach do muffinek sklejeniem do spodu. Tak przygotowane pączki odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przy pomocy pędzelka smarować każdego pączka roztrzepanym jajkiem.
Pączki piec 13- 15 min. do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika. Gdy pączki wystygną posypać cukrem pudrem lub polukrować. Z podanej porcji wychodzi ok. 27 pączków. Gorąco polecam.
SMACZNEGO!
Źródło:http://dolcesaltato.blogspot.com/2015/02/odchudzone-pieczone-paczki-na-tusty.html