Wykonanie
Z pewnością nieco bardziej fit niż tradycyjne pączki, bo pieczone w piekarniku. Łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne.
Składniki:- 4,5 szklanki
mąki,- 3/4 szklanki
cukru- szklanka
mleka- 25 g
drożdży (1/4 kostki)- łyżeczka
soli- kostka
masła- 3
jajka-
powidła śliwkowe lub inna ulubiona
konfitura.
Wykonanie:1.
Mleko podgrzewam z łyżką
cukru. W ciepłym
mleku rozpuszczam
drożdże i pozostawiam pod przykryciem na 15 minut.2. Do miski wsypuję
mąkę,
cukier i
sól. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą. Następnie dodaję
drożdżowy zaczyn i
jaja. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę.3.
Masło tnę w plastry i rozpuszczam w rondelku. Studzę i dodaję do ciasta. Całość mieszam do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Jeśli masa jest zbyt lejąca, dodaję odrobinę
mąki i dalej mieszam.4. Ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam pod przykryciem na ok. 1 , 5 h.5. Wyrośnięte ciasto zagniatam, rozwałkowuję, a następnie za pomoc ą szklanki wykrawam okrągłe placuszki. Na środku każdego placuszka nakładam powidła i formuję pączka. Pączki wkładam do papilo tek łączeniem do dołu.6. Piekę ok. 15 min. w 180 st. C. Wystudzone paczki lukruję.
Inspiracja: http://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-przepisy/r/paczki-pieczone.html. Przepis nieco zmieniony.