Wykonanie
Bardzo prosty w wykonaniu i niesamowicie smaczny biały
serek, który robi się w nocy.
Serek jest tak delikatny i kremowy, że ciężko porównać go z jakimkolwiek kupnym
serkiem. Po zrobieniu go, wiem, że
będę go często robiła. Polecam wszystkim.

SKŁADNIKI:1 l
kefiru naturalnego (najlepiej w pojemniczkach takich, w jakich kupujemy
jogurty)gaza lub pieluszka tetrowa (do kupienia za grosze w aptece)
Kefiry wkładamy na około 4-5 godzin do zamrażarki (muszą być całkowicie zamrożone).Zamrożony
kefir wykładamy na gazę i przywiązujemy tak, żeby mogła ściekać
serwatka. (Gaza musi wisieć w powietrzu). Tak przygotowany
kefir zostawiamy do obciekania na ok. 10 godzin.Najlepiej zrobić to na noc, wtedy mamy idealny
serek na śniadanie. Proste... Prawda?
Serek najlepiej smakuje ze świeżym
pieczywem i ze
szczypiorkiem lub z
dżemem. Gorąco polecam.(Przepis zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym).


SMACZNEGO!