Wykonanie
Czy wiedzieliście, że możecie zrobić swój własny, przepyszny, naturalny ekstrakt waniliowy? I to nawet trzy buteleczki w cenie jednej! Ja oszalałam na punkcie tego pomysłu.Bo przecież nie ma nic lepszego niż
ciasteczka, muffinki czy puszysty topping z dodatkiem tego ekskluzywnego ekstraktu. Tym bardziej przygotowanego i doglądanego przez nas... Każdego dnia obserwujesz, jak płyn w buteleczce magicznie się zmienia, nabiera pięknej, bursztynowej barwy, z każdym tygodniem coraz głębszej. Powoli zaczynasz wyczuwać, jak aromat
wanilii przedziera się przez mocny zapach
alkoholu. A kiedy już będzie gotowy... po tych sześciu wyczekanych tygodniach nareszcie otworzysz buteleczkę i uśmiech wykwitnie na Twych wargach. Do Twych nozdrzy dotrze ten ciepły zapach prawdziwej
wanilii, a pierwsze wypieki z dodatkiem tego eliksiru będą smakować najlepiej na świecie.Zachęceni? Naprawdę, nie potrzebujecie wiele, a warto zainwestować kilka chwil, by
mieć w kuchni coś tak wyjątkowego. Zobaczycie, że ekstrakt
waniliowy odmieni wszystkie Wasze wypieki!To prawda, będziecie musieli poczekać na niego od sześciu do ośmiu tygodni, ale czekanie w tym wypadku popłaca. Ja z moich
trzech bursztynowych buteleczek jestem dumna jak świeżo upieczona mama!
Laski wanilii najlepiej kupić przez internet. Ja znalazłam świetną ofertę na Allegro, długie laski z Madagaskaru po okazyjnej cenie! Zamówiłam więcej, na zapas. W przeciągu dwóch dni pyszniły się już na moim
kuchennym stole.Aby ekstrakt wyszedł naprawdę dobry, użyjcie dobrej jakości
wódki lub
whiskey.
Składniki:małe buteleczki, wyparzone, zamykane na korek lub zakrętkępo 3, 4
laski wanilii na buteleczkę
wódka lub
whiskeyPrzygotowanie:Dobrze umyj i wyparz potrzebną ilość buteleczek. Sprawdź, czy są szczelnie zamykane.
Laski wanilii natnij wzdłuż tak, by było widać ziarenka. Ostrożnie włóż do każdej buteleczki 3,4 laski. Zalej każdą buteleczkę
alkoholem, dokładnie przykrywając
wanilię. Zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.Ekstrakt jest gotowy po 6-8 tygodniach.Raz na tydzień wstrząśnij każdą z buteleczek.Smacznego!PaulinaPopularne posty :
Kakao,
czekolada,
kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Moja poranna rutyna i niezwykły
olej kokosowyPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!Follow my blog with Bloglovin