Wykonanie
Czy wiecie, że w dniu dzisiejszym obchodzimy Dzień Czekolady?Z tej okazji przygotowałam domowe
czekoladki. Jedyne co będzie potrzebne z nie typowych przyrządów, to silikonowa forma do kostek
lodu lub dedykowana specjalnie do przygotowywania pralin. Dlatego ostateczny kształt zależy od wybranej formy, u mnie są to serduszka. Smak
czekolady, to już Wasza indywidualny wybór, ja postawiłam na
czekoladę deserową i białą z Lidla (osobiście uważam, że jak za niecałe dwa złote za tabliczkę sto gram, to jest to bardzo dobrej jakości
czekolada), możecie też użyć
czekolady z orzechami. Gorzej sprawdzi się
czekolada z nadzieniem, która niezbyt dobrze rozpuszcza się w kąpieli
wodnej. Mając wybrany kształt i smak
czekolad zaczynamy przygotowania.

Ilość składników na 1 formę silikonową do kostek lodu/pralinek.Składniki:*
biała czekolada (100 g)*
deserowa czekolada (100 g)*opcjonalnie: blanszowane w całości
orzechy laskowe,
migdałyPrzygotowanie:W kąpieli
wodnej rozpuszczam osobno każdą tabliczkę
czekolady.Do czystej i suchej formy silikonowej wlewam do mniej więcej połowy wysokości
białą czekoladę, (jeśli używacie
orzechów, to należy w tym momencie włożyć
orzech na środek
białej czekolady, tak aby nie wystawał ponad rant formy) następnie wypełniam resztę foremki
czekoladą deserową.Tak przygotowane
czekoladki wkładam do lodówki, aż zrobią się twarde.Gotowe wyciągam z formy i podaję.Smacznego!