Wykonanie
Schab wieprzowy nie tylko nadaje się na kotlety. Z tego kawałka
mięsa można też przygotować obkład (z gwary poznańskiej: np.
wędlina na kanapkę) w dowolnej marynacie. Przygotowałam
schab w miodzie z dodatkiem
rozmarynu,
czerwonego pieprzu i nutką
chili. Krojąc upieczony
schab na grubsze kawałki możemy podać go do obiadu zamiast kotleta.

Ilość składników na 1 kg
schabu.Składniki:*świeży
schab (1 kg)marynata:*1 łyżka
miodu*4 łyżki
oliwy z oliwek*2,5 łyżki suszonego
rozmarynu*1 łyżka zmielonego
czerwonego pieprzu*1 łyżka suszonego
chiliPrzygotowanie:Przygotowuję marynatę do
mięsa. Mieszam wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym, w którym
będę piec
mięso.Wkładam cały kawałek
schabu do naczynia z marynatą i wmasowuję ją w całe
mięso. Przykrywam
mięso w naczyniu folią spożywczą i wkładam na 3-5 godzin do lodówki.Gdy marynata dobrze się już zwiąże z
mięsem, wkładam (bez foli)
mięso w naczyniu do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około godzinę i piekę, aż
schab nabierze brązowego koloru.Podaję ciepłe w grubszych kawałkach do obiadu lub po wystygnięciu używam jako
wędlinę.Smacznego!