Wykonanie
Przed Świętami mam dla Was jeszcze szybką
sałatkę. Nada się zarówno na domową imprezę, jak i na kolację. W oryginalnym przepisie używa się
makaronu z paczki "chińskiej zupki" (wersja tania), ale mnie bardzie smakuje ze zwykłym
makaronem, mogą być rurki, świderki, a nawet muszelki ;) Cały smak sałatki kryje się w wybranym smaku zupki. Osobiście najbardziej odpowiada mi smak "złoty
kurczak" vifon, ale musicie poeksperymentować z Waszym ulubionym smakiem. Porcja dla 5-6 osób.
Składniki:*WERSJA TANIA:- 1 duży
por- 4 porcje makronu z "chińskiej zupki"- 2-3 łyżki
majonezu- 2 opakowania suchej
przyprawy do zupki "złoty
kurczak"*WERSJA TROCHĘ DROŻSZA:- 1 duży
por-
makaron typu rurki (400g)- 2-3 łyżki
majonezu- 2 opakowania suchej
przyprawy do zupki "złoty
kurczak"Przygotowanie:Gotuję
makaron al dente. Odcedzam i wkładam do miski, w której
będę podawać
sałatkę./Wyciągam
makaron z opakowań zupek i kruszę na drobno do miski, zalewam gorącą
wodą, a gdy spęcznieje odlewam ewentualne resztki
wody z miski, w której
będę podawać
sałatkę. Myję
por, odcinam ciemno zielone liście oraz końcówkę z korzeniami, tak aby została mi tylko część biało-zielona. Przekrawam
por wzdłuż na pół i szatkuję w drobne piórka. Czekam, aż
makaron wystygnie. Gdy to już nastąpi, wsypuję pocięty
por i mieszam z
makaronem dodając
majonez. Na koniec wsypuję suchą zupkę, jako
przyprawę i wszystko mieszam. Nie pozostaje nic innego jak konsumować ;)Smacznego!