ßßß Cookit - przepis na Sałatka porowa z zupek chińskich

Sałatka porowa z zupek chińskich

nazwa

Wykonanie

Przed Świętami mam dla Was jeszcze szybką sałatkę. Nada się zarówno na domową imprezę, jak i na kolację. W oryginalnym przepisie używa się makaronu z paczki "chińskiej zupki" (wersja tania), ale mnie bardzie smakuje ze zwykłym makaronem, mogą być rurki, świderki, a nawet muszelki ;) Cały smak sałatki kryje się w wybranym smaku zupki. Osobiście najbardziej odpowiada mi smak "złoty kurczak" vifon, ale musicie poeksperymentować z Waszym ulubionym smakiem. Porcja dla 5-6 osób.
Składniki:
*WERSJA TANIA:
- 1 duży por
- 4 porcje makronu z "chińskiej zupki"
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 opakowania suchej przyprawy do zupki "złoty kurczak"
*WERSJA TROCHĘ DROŻSZA:
- 1 duży por
- makaron typu rurki (400g)
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 opakowania suchej przyprawy do zupki "złoty kurczak"
Przygotowanie:
Gotuję makaron al dente. Odcedzam i wkładam do miski, w której będę podawać sałatkę./Wyciągam makaron z opakowań zupek i kruszę na drobno do miski, zalewam gorącą wodą, a gdy spęcznieje odlewam ewentualne resztki wody z miski, w której będę podawać sałatkę. Myję por, odcinam ciemno zielone liście oraz końcówkę z korzeniami, tak aby została mi tylko część biało-zielona. Przekrawam por wzdłuż na pół i szatkuję w drobne piórka. Czekam, aż makaron wystygnie. Gdy to już nastąpi, wsypuję pocięty por i mieszam z makaronem dodając majonez. Na koniec wsypuję suchą zupkę, jako przyprawę i wszystko mieszam. Nie pozostaje nic innego jak konsumować ;)
Smacznego!
Źródło:http://studenteat.blogspot.com/2012/12/saatka-porowa-z-chinskich-zupek.html