Wykonanie
To taka trochę babka ziemniaczana tylko, że dopełnieniem mdłego smaku
ziemniaków są kwaśne
śliwki. Zapewniam Was, że smakuje to bardzo ciekawie. Kuchnia śląska obfituje w dania treściwe, co było spowodowane specyfiką życia w tym rejonie. Nie zapominajmy, że kiedyś podczas pracy wydobywczej używało się
mięśni znacznie częściej niż teraz, dlatego takie danie ma doskonałą rekomendację :)1 kg
ziemniaków5 czubatych łyżek
mąki2 łyżki
mąki z pestek dynipół kostki wędzonego tempehuworeczek
kaszy gryczanej0,5 kg
śliwek węgierekłyżeczka
proszku do pieczeniacebulaprzyprawy
Ziemniaki obieramy i miksujemy lub trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Kaszę gotujemy. Tempeh kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Mieszamy wszystko razem plus pozostałe składniki oprócz
śliwek. Wkładamy masę do formy. Możemy ją wcześniej natłuścić i posypać
bułką tartą.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i układamy na wierzchu. Wkładamy formę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 min. Po włożeniu do ciasta patyczka nic nie powinno się za nim ciągnąć :)