Wykonanie
Tym razem plastyczny materiał jakim jest sejtan w kolejnej odsłonie. Czytaj z dodatkiem innych przypraw. Do
migdałów raczej pasuje
wiśnia dlatego może lepsze byłoby cherry, ale jakoś nie mogłem się oprzeć tym figom :) Całość o tyle ciekawa, że zrobiłem to mojej mamie, która powinna zmienić dietę ze względów zdrowotnych więc miała przykład, że da się zrobić coś dobrego. Przy okazji załapała się siostra, dla której nie wiadomo co było ciekawszym przeżyciem, połączenie smaków czy zobaczenie procesu produkcji. Niemniej jednak nie może się doczekać kolejnej potrawy :)Składniki:
mąka pszennaprzyprawa do kurczakapłatki migdałówkonfitura figowa
ryż kolorowy
papryka
Wykonanie:Z
mąki uzyskujemy gluten jak tutaj.Ugniatamy go z
przyprawą do kurczaka, rozdzielamy na porcje, spłaszczamy i gotujemy aż znacząco zwiększy swoją objętość :) Z
mąki,
przyprawy i
wody robimy ciasto. Moczymy w nim "piersi" a następnie oblepiamy
migdałami i smażymy.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Papryki kroimy na połówki wsadzamy w nie
ryż i wkładamy do garnka z małą ilością
wody. Gotujemy lekko pod przykryciem aż
papryka zmięknie.
Mąkę smażymy dodajemy
wody do czasu uzyskania przez nas satysfakcjonującej konsystencji i dodajemy do naszego sosu
konfitury z
figi.