ßßß Cookit - przepis na Avolgemono

Avolgemono

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna zupa grecka, doceniania przez smakoszy z całego świata. Idealna na letnie dni i romantyczne wieczory.
6 szklanek bulionu drobiowego
2/3 szklanki białego ryżu
1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
2 duże jajka
1 łyżka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
Przygotowanie
Do zagotowanego bulionu dodaj ryż i gotuj około 20 min, do czasu aż ryż nie zmięknie. Do ubitych na pianę jajek dodaj sok z cytryny oraz 2 szklanki zagotowanego bulionu, cały czas nie przerywając ubijania.
Garnek z bulionem zdejmij z ognia i po minucie dodaje do niego ubitą masę jajeczno-cytrynową. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj ciepłą lub schłodzoną.
Źródło:http://greckastrefa.blogspot.com/2013/09/avolgemono.html