Wykonanie
Na studenckich stołach często goszczą dania z
parówek. Poniżej przedstawiam jeden z najlepszych
parówkowych przepisów.Składniki:Ciasto:-szklanka
mleka-100 g
mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki)-
jajko-
sól-tłuszcz do smażeniaFarsz:-
parówki-
żółty serPanierka:-
jajko-
bułka tartaPrzygotowanie:Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników.Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je
parówką i
żółtym serem, tak z jeden dwa plastry (albo dajemy trochę startego, ale komu by się chciało trzeć). Zawijamy naleśniki jak rolady.Tak przygotowane obtaczamy najpierw w roztrzepanym
jajku, a następnie w
bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie. Często obracamy żeby się nie przypaliło. Naleśnik jest gotowy gdy jest złoty z każdej strony.Naleśniki z
parówkami i
żółtym serem są naprawdę pysznym i sycącym jedzeniem. Najtrudniejszą częścią wykonania jest usmażenie naleśników i pierwszych kilka może się nie udać,
potem jednak nabiera się wprawy i wszystko idzie sprawnie.Na zdjęciu bez panierki bo na szybko robiłem, w towarzystwie
pomidorka.
Koszt: dla podanych składników (5 naleśników co jest mega sycącą porcją, mało kto da rade tyle zjeść) ok 7 zł