Wykonanie
Home / aromatyczne ciasto / Ciasta i
ciasteczka / ciasto z
bananami / ciasto z
kajmakiem / ciasto z karmelem / ciasto z
orzechami / sernik / sernik na zimno / sernik z masą kajmakową / sernik z
orzechami / Sernik z
orzechami i masa kajmakowąSernik z
orzechami i masa kajmakowąKiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik ten jest nieco odmienny od tych tradycyjnych, lecz ostrzegam: bardzo smakowity;) Połączenie smaku słonego i słodkiego zaskakuje bardzo pozytywnie:) Gorąco polecam, zwłaszcza do gorącej aromatycznej
kawy.Składniki:nieduże opakowanie
orzeszków ziemnych słonych, puszka masy kajmakowej orzechowej, 2 duże
banany, 2 opakowania
herbatników, składniki na masę
serową: 200 g półtłustego
twarogu sernikowego (zmielonego 3x), 200 g
śmietany kremówki 36%, 50 g
cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii, 15 g
żelatyny w proszku, 1/4 szklanki
wody, wrzącej,
polewa czekoladowaPrzygotowanie:1.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia.2. Do miski wkładamy
twaróg oraz
cukier puder. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt z
wanilii, ponownie miksujemy.3. Do
twarogu dodajemy
żalatynę, kolejny raz miksujemy.4. W drugiej misie ubijamy
śmietanę kremówkę, aż będzie miała konsystencję gęstego kremu. Stopniowo dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.5. Na spód tortownicy ok. 26cm. wykładamy
herbatniki. (ja wykładam dwie warstwy).6. Połowę masy serowej wykładamy na
herbatniki. Następnie obieramy
banany i kroimy je w plasterki, wykładamy kolejną warstwę na
ser i
herbatniki.7. Masę kajmakową wkładamy w puszce do gorącej
wody, następnie wykładamy ją jako kolejną warstwę sernika. Powtarzamy wszystkie czynności.(
ser,
banany,
herbatniki...)8. Na sam koniec, wierzch sernika posypujemy
orzechami i polewamy
polewą czekoladową.9. Sernik wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).

About Antolka Jakuszkowa