ßßß
Na Światowy Dzień Chleba upiekłam chleb smaczny i wykwintny. Robi duże wrażenie na domownikach i gościach. Może stanowić wspaniały prezent, lub chociażby zastapić kwiaty, które zwykle do prezentu dodajemy.Chleb jest łatwy w wykonaniu. Zaczyn nastawiony z aktywnego zakwasu żytniego i mąki żytniej z dodatkiem słodkiej gruszki jest bardzo aktywny. Z zamieszanym na nim cieście nie ma żadnych problemów. Bochenek wyrasta i piecze sie pięknie.W przepisie, który znalazłam u Alicji, znajdował się ocet. Ja, niestety go nie dodałam, bo zupełnie o nim zapomniałam. To pewnie za sprawą mojej niechęci do octu dozowanego z butelki. Nie lubię żadnego.Brak octu mojemu chlebowi nie zaszkodził, ale piekąc go nastepnym razem, na pewno będę pamietać. Ciekawa jestem czy wpłynie na smak i jakość chleba.
(wg przepisu Dany)zaczyn85 g zakwasu żytniego,200 g mąki żytniej typ 720,200 g wody,300 g startej dobrze dojrzałej gruszki razem ze skórkąSkładniki łączymy i pozostawiamy na noc do przefermentowania na 15-16 godzin.ciasto właściwe:785 g zaczynu,280 g mąki pszennej chlebowej,500 g mąki żytniej typ 720,170 g zmiksowanej gruszki (ja dałam jedna dużą gruszkę pokrojoną w plastry)200 g wody,1 łyżka octu 4% jabłkowego,sól morska 20g.Do zaczynu dodajemy wodę, ocet i sól. Mieszamy. Nastepnie dodajemy zmieszane mąki i wyrabiamy ciasto robotem przez 5-7 minut. Do wyrobionego ciasta dodajemy gruszke pokrojoną w plastry o grubości 2-4 mm. Jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto i zostawiamy na blacie na pół godziny.Po tym czasie z ciasta formujemy bochenki lub napełniamy nimi metalowe formy.Ja upiekłam bochen ozdobiony plastrem gruszki i mały bochenek w keksówce.Bochenki wyrastaja przez1-1 , 5 godziny.Wyrośniete bochenki pieklam w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 10 minut z para, a nastepnie w temperaturze opadającej do 210 stopni jeszcze przez 30 minut.Bochen , który wyrastał w koszu piekł się na kamieniu.Bochenek pieczony w keksówce, wyjełam z formy po 30 minutach i dopiekałam na kratce w piekarniku, bez formy.Plaster gruszki podczas pieczenia, przez 15 pierwszych minut był okryty małymkawałkiem papieru do pieczenia aby sie nie przypalił.
Chleb upieczony z okazji 9 edycjiŚwiatowego Dnia Chlebaorganizowanego przez Zorrę na jej blogu