Wykonanie

Na Światowy Dzień
Chleba upiekłam
chleb smaczny i wykwintny. Robi duże wrażenie na domownikach i gościach. Może stanowić wspaniały prezent, lub chociażby zastapić kwiaty, które zwykle do prezentu dodajemy.
Chleb jest łatwy w wykonaniu. Zaczyn nastawiony z aktywnego zakwasu żytniego i
mąki żytniej z dodatkiem słodkiej
gruszki jest bardzo aktywny. Z zamieszanym na nim cieście nie ma żadnych problemów. Bochenek wyrasta i piecze sie pięknie.W przepisie, który znalazłam u Alicji, znajdował się
ocet. Ja, niestety go nie dodałam, bo zupełnie o nim zapomniałam. To pewnie za sprawą mojej niechęci do
octu dozowanego z butelki. Nie lubię żadnego.Brak
octu mojemu chlebowi nie zaszkodził, ale piekąc go nastepnym razem, na pewno
będę pamietać. Ciekawa jestem czy wpłynie na smak i jakość
chleba.

(wg przepisu Dany)zaczyn85 g zakwasu żytniego,200 g
mąki żytniej typ 720,200 g
wody,300 g startej dobrze dojrzałej
gruszki razem ze skórkąSkładniki łączymy i pozostawiamy na noc do przefermentowania na 15-16 godzin.ciasto właściwe:785 g zaczynu,280 g
mąki pszennej chlebowej,500 g
mąki żytniej typ 720,170 g zmiksowanej
gruszki (ja dałam jedna dużą
gruszkę pokrojoną w plastry)200 g
wody,1 łyżka
octu 4%
jabłkowego,
sól morska 20g.Do zaczynu dodajemy
wodę,
ocet i
sól. Mieszamy. Nastepnie dodajemy zmieszane
mąki i wyrabiamy ciasto robotem przez 5-7 minut. Do wyrobionego ciasta dodajemy
gruszke pokrojoną w plastry o grubości 2-4 mm. Jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto i zostawiamy na blacie na pół godziny.Po tym czasie z ciasta formujemy bochenki lub napełniamy nimi metalowe formy.Ja upiekłam bochen ozdobiony plastrem
gruszki i mały bochenek w keksówce.Bochenki wyrastaja przez1-1 , 5 godziny.Wyrośniete bochenki pieklam w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 10 minut z para, a nastepnie w temperaturze opadającej do 210 stopni jeszcze przez 30 minut.Bochen , który wyrastał w koszu piekł się na kamieniu.Bochenek pieczony w keksówce, wyjełam z formy po 30 minutach i dopiekałam na kratce w piekarniku, bez formy.Plaster
gruszki podczas pieczenia, przez 15 pierwszych minut był okryty małymkawałkiem papieru do pieczenia aby sie nie przypalił.
Chleb upieczony z okazji 9 edycjiŚwiatowego Dnia
Chlebaorganizowanego przez Zorrę na jej blogu