ßßß Cookit - przepis na Kokosanki z mango / Mango Coconut Muffins

Kokosanki z mango / Mango Coconut Muffins

nazwa

Wykonanie

Druga wersja kokosanek, tym razem jest z owocami brzoskwiń lub mango. Jeden z szybszych deserów: ubijamy białka dodajemy cukier i kokos - zostawiamy na prawie godzinę w piekarniku, by po tym czasie zjeść coś naprawdę pysznego. Po upieczeniu ciastko jest jak beza - lekko chrupiące, suche na zewnątrz i jednocześnie miękkie w środku. Jadąc na narty zabrałyśmy ich całkiem sporo, były doskonałą osłodą do kawy pitej na stoku w Wiśle.
Składniki:
10 białek
1,5 szklanki cukru
3,5 szklanki kokosu
kawałki pokrojonych owoców z puszki - mango lub brzoskwinie
Sposób przygotowania:
ubijamy białka na sztywną pianę
dodajemy cukier i ubijamy do czasu nie wyczuwania kryształków cukru
dodajemy kokos, chwilę ubijamy
wylewamy masę kokosową do papilotek umieszczonych w foremkach metalowych
delikatnie dodajemy na środek kawałki owoców
pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 10 minut z termoobiegiem, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 115 stopni i pieczemy jeszcze około 40-50 minut - ciasto ma być przyrumienione, a dół ciastka powinien odchodzić od papilotki.
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/02/kokosanki-z-mango-mango-coconut-muffins.html