Wykonanie
Druga wersja kokosanek, tym razem jest z
owocami brzoskwiń lub
mango. Jeden z szybszych deserów: ubijamy
białka dodajemy
cukier i
kokos - zostawiamy na prawie godzinę w piekarniku, by po tym czasie zjeść coś naprawdę pysznego. Po upieczeniu
ciastko jest jak
beza - lekko chrupiące, suche na zewnątrz i jednocześnie miękkie w środku. Jadąc na narty zabrałyśmy ich całkiem sporo, były doskonałą osłodą do
kawy pitej na stoku w Wiśle.Składniki:10
białek1,5 szklanki
cukru3,5 szklanki
kokosukawałki pokrojonych
owoców z puszki -
mango lub
brzoskwinieSposób przygotowania:ubijamy
białka na sztywną pianędodajemy
cukier i ubijamy do czasu nie wyczuwania kryształków
cukrudodajemy
kokos, chwilę ubijamywylewamy masę
kokosową do papilotek umieszczonych w foremkach metalowychdelikatnie dodajemy na środek kawałki
owocówpieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 10 minut z termoobiegiem, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 115 stopni i pieczemy jeszcze około 40-50 minut - ciasto ma być przyrumienione, a dół
ciastka powinien odchodzić od papilotki.Smacznego:)

