ßßß Cookit - przepis na cheddar z indykiem, indyk z cheddarem

cheddar z indykiem, indyk z cheddarem

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam kiedyś buszując po Pintereście . Można powiedzieć, że było to pierwsze danie mięsne, które zjadłam w całości i ze smakiem po prawie 8 letniej przerwie w jedzeniu mięsa. Jest chrupiący, serowy i pyszny. Rewelacje na talerzu :)
Chrupiący indyk zapiekany z serem cheddar
przepis pochodzi z bloga Jamie cooks it up
pierś z indyka (może być też podwójna pierś z kury)
paczka słonych krakersów (może być też bułka tarta wymieszana z solą)
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki mleka
2 szklanki startego sera cheddar
1 łyżeczka suszonej pietruszki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Krakersy zblendować.
Przygotować 3 miski - wsypać starty ser, krakersy, mleko. Do krakersów dosypać soli i pieprzu.
Maczać mięso najpierw w mleku, serze i na końcu w krakersach.
Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać pietruszką.
Piec w 200 stopniach przez ok 35 min.
Ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami - przepis tu, oraz posypane świeżą natką pietruszki.
Smacznego! :)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2013/04/cheddar-z-indykiem-indyk-z-cheddarem.html