Wykonanie
U mnie w domu wciąż królują
jeżyny. Było już kruche ciasto, będzie jeszcze koktajl, mus, drożdżówki,
makaron,
nalewka no i
syrop!
Syrop w rozumieniu "gęsty sok", aczkolwiek dzięki zawartości witamin i wartości odżywczych można go również zakwalifikować do zdrowotnych
syropów.Świetnie smakuje sam
syrop rozcieńczony z
wodą, idealnie komponuje się z gorącą
herbatą, świetnie też sprawdzi się jako dodatek do
piwa czy
drinków, bowiem silny smak
jeżyn złagodzi smak mocnego
alkoholu. Może też posłużyć jako polewa do
lodów i
bitej śmietany czy też smak i aromat do domowego
kisielu. Myślę, że
syrop o rubinowo-czerwonej barwie i intensywnym
jeżynowym smaku zadowoli każdego łakomczucha.
Syrop można pić zaraz po zrobieniu, ewentualnie można go poddać pasteryzacji i schować na zimę.Wykonanie jest chyba dziecinnie proste :)Składniki:1,5 kg
jeżyn,1 kg
cukru (można mniej, wedle upodobań),można zwiększyć ilość składników zachowując proporcje.Przygotowanie:
Owoce należy dokładnie opłukać, najlepiej zrobić to kilka
razy, a następnie osuszyć. Wkładamy
owoce do garnka, podgrzewamy, próbujemy je ugniatać tłuczkiem/łyżką lub blenderem. Po zagotowaniu masy przecieramy ją przez sito, tak by pozbyć się pestek. Powstały sok zlewamy z powrotem do garnka (czystego), dosypujemy
cukier wedle uznania i gotujemy. Kiedy
cukier się rozpuści możemy śmiało przelewać sok do słoików i spożywać, lub pasteryzować.Przepis bierze udział w akcji: