Wykonanie

C hcesz poczuć odrobinę bogactwa? Sprawić, że poczujesz się lepiej i stwierdzić, że kupowanie
ciastek w sklepie, to jednak głupi pomysł ? Bogactwo zapewni
szafran, samopoczucie-zjedzenie czegoś słodkiego, co do kupowania
ciastek w sklepie chyba nie ma wątpliwości, że te zrobione w domu są lepsze :)Zapraszam was do przepisu, który sprawi, że zrobicie pyszne, chrupiące
ciasteczka w niecałe 30 minut.

SKŁADNIKI:-szklanka
cukru-2 szklanki
mąki-
laska wanilii-30 nitek
szafranu-110 g
masła-2 łyżki
mleka-łyżeczka
proszku do pieczenia-
jajkoPRZYGOTOWANIE:
Szafran pokruszyć,dodać
laskę wanilii,zaleć
mlekiem i podgrzać.Do ostudzonej masy dodać
jajko.W misce wymieszać
masło(w temperaturze pokojowej) z
cukrem, utrzeć na gładką masę. Do
masła dodać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia,cały czas mieszając.Formować kuli wielkości
orzecha włoskiego.Piec w 180 st/ 15 minut.Ciasto można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Ciasteczka powinny być lekko złote, po wystygnięciu twardnieją.