Wykonanie
Dziś rogaliki,malutkie, mięciutkie i z pysznym nadzienie, które można dowolnie modyfikować :)Przepis sprawdzony,który posiadam od kilku lat i często go używam,rogaliki zawsze wychodzą pyszne.Wykonywałam go w różnych kombinacjach, z
budyniem,
jabłkami,
kremem czekoladowym, powidłami...wszystko zależny od tego co lubicie lub co macie aktualnie w domu :)
SKŁADNIKI:6 łyżek
śmietany(18 %)1/2 kostka
drożdży3
jajka1 kostka roztopionej
margarynyszczypta
solicukier( 2 łyżki)zapach( u mnie
aromat rumowy)3 szklanki
mąkiDrożdże,
śmietanę,
cukier,3
żółtka(
białka zostawić, do posmarowania), zapach i
sól połączyć i dokładnie wymieszać. Przesiać
mąkę na stolnice i połączyć z roztopioną i wystudzoną
margaryną, następnie dodać mieszanką z
drożdży i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, w zależności jak duże chcecie robić rogaliki. Rozwałkować każdą cześć na kształt koła, o grubości ok. 3-4 mm. Podzielić na 8 części, nadzienie nakładać na szerszej części, składać i zwijać.Na to jak zwinąć rogalika, przepisu nie ma, bo każdy robi to inaczej i chyba najlepiej popróbować i zobaczyć jak wychodzi najlepiej :)Rogaliki smarować
białkiem i posypywać
cukrem.Piec na złoty kolor w 180 st :) (ok. 20 minut)