Wykonanie
Dziś trochę inna odsłona
łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki
sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach.Na 4 porcje:4 filety z
łososia ze skórą3 łyżki sake3 łyżki
sosu sojowego3 łyżki mirin (może być zwykły
ocet ryżowy)1.5 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
wodyOpcjonalnie
olej do smażeniaSpory chlust sake też do smażeniaNajpierw rozpuszczamy
cukier w wodzie. Dodajemy sake,
sos sojowy I mirin I dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem
łososia I odstawiamy na min 1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc.Na patelnię wykładamy
łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim
rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake.
Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo
łosoś będzie suchy.Smacznego!
