ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

Składniki

Wykonanie

Zagnieść ciasto: 2 szklanki mąki, 125 gr. Masła, 2-3 żółtka, 2 łyżki cukru, łyżeczkę spirytusu (opcjonalnie), sody na końcu noża, trochę letniej wody i odrobinę soli. Ciasto rozbić w zimnym miejscu, rozwałkować cienko, wyłożyć tem ciastem spód i boki rondelka, włożyć w środek poprzednio uduszone drobno krajane jabłka, zmieszane z cukrem i, jeżeli kto lubi, z cynamonem.
Jabłka powinny być zupełnie zimne, bo inaczej robi się zakalec. Nałożywszy pełno jabłek, przykryć ciastem i wstawić do gorącego pieca. Wierzch posmarować masłem i przekłuć w kilku miejscach, aby nie zwilgotniał od pary.
Źródło:http://kulinarnarozmowa.blogspot.com/2013/08/szarlotka.html