ßßß Cookit - przepis na Pałki kurczaka w marynacie Boni

Pałki kurczaka w marynacie Boni

nazwa

Wykonanie

Sezon grillowy się rozpoczął, rozpoczęły się też moje wieczne eksperymenty z marynatami do mięs i warzyw. Tym razem pod nóż wzięłam kurczaka a właściwie same pałki, doskonale nadadzą się też skrzydełka czy pierś, beż różnicy. W grillowaniu mięs ogromną rolę odgrywa właśnie marynowanie.
Mozna go zrobić zarówno z grilla jak i w domu z rękawa.
Wypróbowałam dwie opcje, jest CUDOWNY!!!
składniki
kg. np. pałek z kurczaka
marynata pomidorowo -ziołowa
przygotowanie
Przygotowujemy marynatę, przepis na nią klik
Części kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z ewentualnych piór ;)
Następnie nacinami z każdej strony aż do kości i wceramy marynatę bardzo dokładnie w każdą przestrzeń mięsną.
Smak musi dotrzeć wszędzie!
Nasze mięso odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie możemy już grillować tak około 35-45 minut. To bardzo ważne, aby był całkowicie upieczony! Nie może być krwisty. Jeśli tak się zdarzy, radzę pogrillować jeszcze chwilę. Uważajcie też, żeby go nie przypalić.
A jak przygotowac w domu?
Wkładamy do rękawa, zawiązujemy, nakłuwamy folię w kilku miejscach, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 40 minut. Po tym czasie rozcinamy folię, odkrywamy kurczaka i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Pychota!
Bona Apetita!
Źródło:http://bonaapetita.blogspot.com/2014/05/paki-kurczaka-w-marynacie-boni.html