Wykonanie
Sezon grillowy się rozpoczął, rozpoczęły się też moje wieczne eksperymenty z marynatami do
mięs i warzyw. Tym razem pod nóż wzięłam
kurczaka a właściwie same pałki, doskonale nadadzą się też skrzydełka czy pierś, beż różnicy. W grillowaniu
mięs ogromną rolę odgrywa właśnie marynowanie.Mozna go zrobić zarówno z grilla jak i w domu z rękawa.Wypróbowałam dwie opcje, jest CUDOWNY!!!

składnikikg. np. pałek z
kurczakamarynata
pomidorowo -
ziołowaprzygotowaniePrzygotowujemy marynatę, przepis na nią klikCzęści
kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z ewentualnych
piór ;)Następnie nacinami z każdej strony aż do kości i wceramy marynatę bardzo dokładnie w każdą przestrzeń
mięsną.Smak musi dotrzeć wszędzie!Nasze
mięso odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Po tym czasie możemy już grillować tak około 35-45 minut. To bardzo ważne, aby był całkowicie upieczony! Nie może być krwisty. Jeśli tak się zdarzy, radzę pogrillować jeszcze chwilę. Uważajcie też, żeby go nie przypalić.A jak przygotowac w domu?Wkładamy do rękawa, zawiązujemy, nakłuwamy folię w kilku miejscach, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 40 minut. Po tym czasie rozcinamy folię, odkrywamy
kurczaka i pieczemy jeszcze 15-20 minut.Pychota!
Bona Apetita!