ßßß Cookit - przepis na Pikowanie pomidorów

Pikowanie pomidorów

nazwa

Składniki

Wykonanie

Od lat sadzę pomidory. Zaczęło się od drobnej wysypki na skórze córki po zjedzeniu zupy pomidorowej z kupionego przecieru. Alergik niestety, postanowiłam więc zasadzić własne i spróbować jeszcze raz, czy to uczulenie na pomidory czy na to co w tym przecierze jest. Podsumowując: nie jest uczulona na pomidory ani na przecier, który robię sama. Dlatego bardzo zachęcam zwłaszcza świeżo upieczone mamy do zadbania o zdrowie Waszych pociech. Jeżeli tylko macie taką możliwość, spróbujcie bo naprawdę warto.
Nasiona pomidorów wysiewam do mieszanki odkwaszonego torfu z piaskiem w stosunku 3:1
Podlewam, przykrywam najzwyklejszą folią z kilkoma dziurkami
Po tygodniu wyjdą pomidory po 2 - 3 tygodniach możecie pikować
Moje niestety za bardzo przerosły
Przygotowałam sobie kubki po jogurtach, małe doniczki, odkwaszony torf lub ziemię uniwersalną.
Do kubka nakładam torfu do 3/4 wysokości i robię mały dołeczek
Wkładam sadzonkę z korzeniem
Przysypuję ziemią do pełna delikatnie przygniatam, podlewam.
Układam na wschodni, południowy parapet. U mnie delikatnie przywiędnięte ale to efekt przesadzania. Roślinki ładnie się podniosą.
Podlewam odrobinę dopiero wtedy gdy przeschnie ziemia w doniczce. Wysadzam do gruntu w połowie maja.
Jeżeli nie chcecie pikować to kupcie gotowe do wysadzenia sadzonki. NAPRAWDĘ WARTO!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/04/pikowanie-pomidorow.html