Wykonanie
Jednym z
hitów na Wielkanocnym
stole była moja rolada z czerwonym pesto i
serem typu
feta.Postanowiłam Wam więc ją przekazać, znaczy się przepis przekazać.Posiadałam kawał pięknego
schabu i co tu z nim zrobic?Wgląd w lodówkę, chwila zastanowienia i żarówka się zapaliła!

skłądniki1 1/2 kg
schabu4-5 łyżek pesto alla siciliana
ser typu
feta - 5-6 łyżeczek
ostra papryka w proszkuprzygotowanie
Schab oczywiście płuczemy, osuszamy, teraz należy go rozciąć w poprzek włukien na taki długi pasek.Przykrywamy folia spozywczą i rozbijamy nasze
mięso tak aby
mieć kwadrat, jeśli nie , możemy rozciąć
schab i złożyć z niego kwadrat około 40 cm na 40 cm.
Mięso smarujemy pesto, doprawiamy
papryką, przy krawędzi którą zaczynamy zawijać nakładamy
ser feta i zaczynamy dość ściśle zwijać. A teraz zabawa ze sznurkiem. Tak, należy naszą roladę dobrze, ściśle związać, instrukcję kiedyś Wam pokażę, możecie teraz poszukać w internecie.Roladę kładziemy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor.Dobrze, żeby to była patelnia z możliwością pieczenia w piekarniku. Kiedy już zrumienimy pieczeń, podlewamy
mięso wodą tak do połowy głębokości patelni, przykrywamy naczynie folią alumieniową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około godzinę, następnie zdejmujemy folię i pieczemy w 150 stopniach 20 minut.Roladę podajemy po ostygnięciu i wychłodzeniu w lodówce.Świetnie smakuje do sałatek a także w formie
wędliny.
Bona Apetita!