Wykonanie
Naszło mnie ostatnio na zapiekanki, takie klasyczne.
Bagietka,
grzyby,
ser.Moje zapiekanki od standardowych różniły się tylko tym, że zamiast
pieczarek były opieńki a zamiast klasycznego żółciocha był pyszny
ser roślinny. No może jeszcze tym, że są lepsze od takich zupełnie tradycyjnych ;)Potrzeba więc:jednej
bagietki (białej, niezdrowej, klasycznej ;))
grzybów blaszkowych (np.
pieczarki, opieńki,
kurki)
żółtego sera roślinnego (Krakusy kupią go w Melasie, dostępny jest też we wszelakiej
maści sklepach internetowych sprzedających wege, bio, eko, zdrową i tym podobną żywność)dwóch
cebulszczypiorkukeczupuszczypty
soliGrzybki kroimy w małe kawałki (
pieczarki w cienkie plasterki) i smażymy na patelni z posiekaną
cebulką.Wysmażone
grzyby kładziemy na rozkrojoną
bagietkę. Na
grzyby dajemy utarty, bądź poplasterkowany
ser (utarty lepiej się topi i lepiej wygląda, ja niestety jestem leniwa).Taką
bagietkę z wsadem wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 5 min w temperaturze ok. 200 °CNa koniec posypujemy posiekanym
szczypiorkiem, polewamy
keczupem lub/ i sojonezem i obżeramy się solidnie.Do
piwa pasuje jak ulał